Afirmațiile au fost făcute de premier după ce un jurnalist l-a întrebat dacă are informații potrivit cărora angajați ai Guvernului ar avea interdicție de a călători în Statele Unite ale Americii din cauza unor probleme legate de corupție.
„Eu n-am informații, așa cum n-am informații despre ofițeri din cadrul Guvernului. Dacă-i știți dumneavoastră, să-mi ziceți și mie, vă rog mult de tot”, i-a răspuns Ponta jurnalistului.
Brian Hoyt Yee, asistent adjunct al secretarului de Stat american, a declarat, în Congres, că există oficiali și foști oficiali guvernamentali din România și Bulgaria care nu au permisiunea să călătorească în SUA ca urmare a unor suspiciuni de corupție.
Yee a participat, marți, în Subcomisia pentru Europa și Eurasia din cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, la o discuție despre relațiile dintre Ungaria și SUA și despre situația din Ungaria.
Referindu-se la interdicția de intrare în SUA a unor oficiali ungari, unul dintre membrii subcomisiei l-a întrebat pe Brian Hoyt Yee dacă Washingtonul nu aplică un dublu standard în cazul Ungariei în comparație cu alte țări din Europa de Est, precum Bulgaria sau România.
„Nu există un dublu standard. Aplicăm aceleași standarde pentru toate țările”, a spus Yee.
Întrebat dacă sunt oficiali din România și Bulgaria care au interdicție de intrare în SUA, Brian Hoyt Yee a declarat: „Sunt oameni din cele două țări cărora le-am interzis să călătorească în SUA din cauza corupției”.
„Există oficiali și foști oficiali guvernamentali din România și Bulgaria care nu au permisiunea să călătorească în SUA ca urmare a unor suspiciuni de corupție”, a mai spus Yee.
Rugat să ofere o listă cu numele românilor și bulgarilor cu interdicție de a intra în SUA, Brian Hoyt Yee a precizat că nu poate face acest lucru.
„Nu pot să vă trimit o listă, vă pot trimite numărul (celor cu interdicție de intrare -.n.r.)”, a răspuns asistentul adjunct al secretarului de Stat.
Întrebat de ce nu poate furniza nume, Yee a spus: „Numele nu pot fi publicate. N-am publicat nici numele celor din Ungaria”.
Ministerul de Externe precizează, la solicitarea MEDIAFAX, că nu a fost informat în legătură cu interdicția aplicată unor cetățeni români de a intra în SUA, precizând că refuzurile de acordare a vizei de intrare în Statele Unite se comunică doar persoanelor vizate.
„Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat în legătură cu interdicția aplicată unor cetățeni români de a intra în SUA. În baza procedurilor specifice consulare și a legislației privind protecția datelor personale, eventualele refuzuri de acordare a vizei de intrare în SUA se comunică direct de Ambasada SUA doar persoanelor/cetățenilor români vizați, dacă există astfel de situații”, se arată în răspunsul MAE.
În noiembrie 2012, jurnalul.ro a publicat o scrisoare de la Ambasada SUA către Adrian Năstase, prin care fostul premier era anunțat că i s-a ridicat viza de intrare în SUA.
„Conform regulamentului 22 CFR 41.122 al Departamentului de Stat și al secției 212(a) a legii de Imigrare și Naturalizare Americană, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București dorește să vă anunțe pe această cale oficială că viza dumneavoastră temporară v-a fost retrasă și nu mai este valabilă pentru a călători în Statele Unite. Această decizie a fost luată în urma informațiilor devenite disponibile după obținerea vizei. Vă rugăm să nu încercați să călătoriți în Statele Unite folosind această viză”, se arată în scrisoarea trimisă pe 11 aprilie 2012.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.